Naar een wedstrijd in Italië? Zo kom je aan tickets!

Gepubliceerd op 4 juli 2022 om 20:35

Ik krijg altijd veel vragen over het kopen van kaarten voor Italiaanse wedstrijden. In deze gids probeer ik je op weg te helpen. In principe is dit te bewandelen weg.

 

Ben je van plan om naar een wedstrijd in Italië te gaan, dan is de eerste stap natuurlijk het aanschaffen van vliegtickets. Daarvoor gebruik ik meestal Google Flights, waarbij het vaak loont om twee enkeltjes te boeken. Een hotel/appartement boek ik meestal ook via de gebruikelijke wegen. Booking en AirBNB zijn vaak een mooie uitkomst. 

 

Let wel op dat de Serie A de uiteindelijke speeldagen en aftraptijden pas laat bekend maakt. Normaal gesproken tastte je daarbij lang in het duister. Voor komend seizoen heeft het competitieorgaan al laten weten wanneer de exacte speeltijden bekend worden gemaakt:

 

Speelronde 1-5: 30/06 2022

Speelronde 6-16: 30/08 2022

Speelronde 7-21: 24/10 2022

Speelronde 22-29: 10/11 2022

Speelronde 30-34: 21/03 2023

Speelronde 35-37: 28/04 2023

Speelronde 38: 29/05 2023

 

De Tessera

Speeltijden bekend? Vervoer en verblijf geregeld? Hartstikke mooi. Dan is het nu tijd om kaarten voor de desbetreffende wedstrijd binnen te halen. Het aanschaffen van deze tickets wordt echter onnodig enorm lastig gemaakt door de Italiaanse clubs. Vaak zijn de websites enkel in het Italiaans en kom je in een brei van niet-werkende pagina’s terecht. Omdat ik vaak heel erg veel vragen kreeg hoe aan kaarten te komen hierbij een klein stappenplan.

 

Allereerst loont het om een tijdje van tevoren Tessera del Tifoso – een Italiaanse clubcard – aan te vragen. Dat gaat meestal via de clubwebsites. Onderaan dit stukje heb ik een overzichtje gemaakt voor de kosten van zo’n clubcard. Deze is vaak voor om en rond de 5 seizoenen geldig, dus het tientje haal je er zeker uit.

 

Let bij het zoeken wel op dat de naam van een tessera per club verschilt. De namen voor het seizoen 22-23 staan ook in het tabelletje beneden. Voor de grote wedstrijden is het steeds vaker nodig dat iedereen met wie je naar de wedstrijd wil een clubcard – een tessera – nodig heeft.

 

Het is - als je eenmaal in Italië bent - trouwens handig om deze clubcard bij de fanshop te activeren. Het klinkt als veel gezeur, maar je hebt er veel aan. De code van je kaart heb je overigens dan al via de mail, waardoor je direct na het aanschaffen kaarten kan kopen. Activeren is nodig om niet ieder jaar een nieuwe tessera te hoeven kopen en voortaan altijd goed aan (uit)kaarten van de desbetreffende club te kunnen komen.

 

De reis

Omdat de treinverbindingen tegenwoordig best aardig werken is het mogelijk om zowel op de zaterdag als op de zondag een wedstrijdje mee te pakken. Milan/Inter en Monza zijn bijvoorbeeld goed te combineren. Hetzelfde geldt voor Bologna en Fiorentina. Door de goede hogesnelheidstrein is – als het speelschema het toelaat - het combineren van potjes van Napoli en Roma/Lazio ook goed haalbaar. Een treinticket boek je op de website van Trenitalia. Zeker bij de grotere afstanden is het handig om dat ruim van tevoren te doen.

 

Vervolgens is het slim om de clubwebsite van de thuisspelende ploeg in de gaten te houden. Aangezien je inmiddels een Tessera del Tifoso hebt aangeschaft ben je direct na de seizoenkaarthouders aan de beurt. Wanneer je als de verkoop begint direct klaar zit, dan lukt het vaak ook bij de grotere wedstrijden nog om ertussen te komen. Voor Champions League-duels is het vaak iets moeilijker, omdat er nóg meer mensen in het stadion aanwezig zullen willen zijn. Online zijn kaarten via meerdere wegen aan te schaffen. Dit verschilt per club. Ook dit is in het overzichtje beneden aangegeven. Volg je dit simpele stappenplan, dan lukt het vaak om aan kaarten voor een mooie wedstrijd in Italië te komen. Zeker als je klaar zit als de kaartverkoop begint moet het zeker lukken om ertussen te komen.

 

Let wel op. Het stuk hierboven gaat vooral op voor duels waar je voor honderd procent zeker heen wil en waar normaal gesproken veel mensen naartoe willen. Ben je van plan om naar pak hem beet Lazio-Bologna in het Olimpico te gaan, dan is de kans gigantisch dat er nog kaarten aan het loket bij het stadion of bij de plaatselijke tabaccheria worden verkocht. Hiervoor heb je dan normaal gesproken niet per se een Tessera del Tifoso nodig.

 

Heb je de tickets eenmaal binnen en sta je op het punt om naar de wedstrijd te vertrekken, vergeet dan niet om je ID of paspoort mee te nemen. Kaarten gaan in Italië op naam en dit wordt bij het betreden van het stadion echt altijd gecheckt. Het heeft dus vaak geen zin om een kaartje op de zwarte markt te (ver)kopen. Doe je dit wel, zorg dan dat je via de clubwebsite een overschrijvingsformulier meeneemt. Hierop moet te zien zijn dat de rechtmatige eigenaar de tickets heeft verkocht. Staat het ticket middels zo'n formulier op jouw naam, dan is er geen probleem en kun je genieten van een mooi Italiaans potje. Divertiti!

 

Overzicht:

 

Atalanta – Dea Card: 20 euro - t.ly/-Xx-

 

Bologna – We Are One Card: 10 euro – t.ly/SVdJ

 

Cremonese – Cremo Card: 10 euro  - Link nog niet online

 

EmpoliEmpoli Member: 10 euro – Link nog niet online

 

Fiorentina – InViola Card: 10 euro - https://inviola.violachannel.tv/non-hai-una-card

 

Hellas Verona – Non Vi Lasceremo Mai: 10 euro - https://www.hellasverona.it/biglietteria_vendita**

 

Inter – Tessera Siamo Noi: 12 euro – https://www.inter.it/en/tessera_siamo_noi

 

Juventus – Juventus Card: 15 euro – https://www.juventus.com/en/bianconeri/#juventuscard

 

Lazio – Millenovecento Fidelity Card: 15 euro – t.ly/XCwS

 

LecceLecce Fidelity Card: Gratis - uslecce.vivaticket.it

 

Milan - Cuore Rossonero: 20 euro - https://www.acmilan.com/en/tickets/cuore-rossonero/how-to-get-one

 

MonzaMonza Card: 5 euro - t.ly/1F3u

 

Napoli – Fan Stadium Card: 20 euro – https://sport.ticketone.it/event/it/45485/90600215/fidelity-ssc-napoli

 

Roma - AS Roma Card: 20 euro -  Link nog niet online

 

Salernitana – Granata Card: 20 euro - t.ly/ilnI

 

Sampdoria – Samp Card: 12 euro – https://www.ticketone.it/artist/uc-sampdoria/

 

Sassuolo – Sassuolo Card: 10 euro – https://www.sassuolocalcio.it/biglietteria/sassuolo-card/**

 

Torino – Tessera Cuore Granata: 10 euro - t.ly/mG_t

 

Udinese – Udinese my Passion: 13 euro – https://sport.ticketone.it/event/it/45486/90600589/fidelity-udinese-calcio

 

Salernitana - Granata Card: 20 euro - https://ussalernitana1919.vivaticket.it/index.php?nvpg[sellshow]&cmd=ShowTdtListType

 

Spezia - Eagle Card: 15 euro - t.ly/9RgV

 

*Prijzen zijn exclusief verzendkosten

** Kan alleen in Italië zelf, maar tessera ook vaak niet nodig

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jonnie de Wit
2 jaar geleden

Fijne beschrijving!
Vraagje: Bij aanvragen kaart voor Inter wordt gevraagd om een belastingcode. Dat is een verPlicht veld wat bv. Ook gevraagd wordt bij aanschaf kaarten op Viagogo. Hoe kom ik daaraan?

Dank alvast.