Preview Serie A 19/20: Udinese

Gepubliceerd op 17 augustus 2019 om 15:29

Tot iets minder dan zeven jaar geleden was Udinese een van de meest interessante ploegen van de Serie A. Het scoutingssysteem van eigenaar Giampaolo Pozzo – ook de baas bij Granada en Watford – was enorm wijdverbreid en toverde jaarlijks voetbalpareltjes uit alle krochten van de voetbalwereld. Van Samir Handanovic tot Alexis Sanchez en van Piotr Zielinski tot Mehdi Benatia. Allen speelden meerdere seizoenen voor de Bianconeri. Aangevuld met enkele Italiaanse subtoppers als Antonio Di Natale en Fabio Quagliarella streed Udinese jaarlijks voor Europees voetbal.

 

Champions League

In 2005 was Udinese zelfs even actief in de Champions League. Zeven jaar later leek het erop dat dat weer zou lukken. In de laatste voorronde nam de ploeg van trainer Francesco Guidolin het op tegen Sporting Braga. Nadat beide duels in 1-1 waren geëindigd moesten penalty’s de beslissing brengen. Bij een gelijke stand besloot Braziliaan Maicosuel echter om de Portugese keeper te proberen te verschalken met een Cucchiaio, een Panenka.

 

Het bleek een vrij desastreuze beslissing. In de penaltyreeks mistte uiteindelijk niemand anders en Sporting Braga kwalificeerde zich voor de Champions League. De jaren erna werd Maicosuel verguisd. Trainer Guidolin noemde de pingel later de meest teleurstellende gebeurtenis uit zijn trainersloopbaan.

 

Rechterrijtje

Ook met Udinese zelf ging het sindsdien niet veel beter. Inmiddels is de club namelijk jaarlijks terug te vinden in de onderste regionen van de Serie A. Dieptepunt was het seizoen 2015-16, waarin de Bianconeri maar een schamel puntje boven de streep wisten te eindigen.

 

Ook dit seizoen verwacht ik niet zo veel van Udinese. Igor Tudor is absoluut geen wondertrainer en de selectie is nagenoeg hetzelfde als vorig seizoen, waarin de ploeg op een twaalfde stek eindigde. Aangezien ploegen als Fiorentina, Cagliari en Genoa zich wél enorm hebben versterkt, verwacht ik dat Udinese een aantal plekken op de ranglijst zakt.

 

Technische middenvelder

Al het voorgaande neemt niet weg dat het het aankomende seizoen best interessant kan zijn om naar wedstrijden van Udinese te kijken. Het Stadio Friuli is enorm gerenoveerd waardoor de sfeer ook op televisie prima is. Daarnaast staan er ook anno 2019 nog best wat interessante Zuid-Amerikanen op het veld.

 

Let daarbij vooral op keeper Juan Musso en op middenvelder Rodrigo de Paul. Laatstgenoemde is international van Argentinië, is een enorm technisch begaafde (maar ietwat luie) middenvelder en was vorig seizoen goed voor negen doelpunten en acht assists. Het is te hopen dat de middenvelder – die een verleden bij Valencia heeft – geen transfer gaat maken. Zo niet, dan kan hij wel eens essentieel zijn in het stillen van de doelpuntenhonger van de van Palermo overgekomen Nestorovski.

 

Trainer: Igor Tudor

Speler om op te letten: Rodrigo de Paul

Verwachte eindpositie: 15e

Nederlanders: Hidde ter Avest, Bram Nuytinck, Troost-Ekong

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.