Zo word je in 2020 een Serie A-kenner

Gepubliceerd op 30 december 2019 om 09:07

Ook in Italië is het winterstop. Maar niet getreurd, want de Serie A wordt op 5 januari alweer hervat. Reden genoeg om je de komende week nog even goed in te lezen. Hier alvast zeven tips om in 2020 goed beslagen ten ijs te komen. Hoe word je in 2020 een kenner van het Italiaanse voetbal?

 

  1. Leer Italiaans

 

Allereerst is vrij belangrijk om de Italiaanse taal te leren. Wil je het voetbalnieuws uit de eerste hand verkrijgen en je eigen mening kunnen vormen, dan is het essentieel om je Italiaanse voetbalvocabulaire bij te spijkeren. Het snelste leer je de taal in het Italië zelf. Lukt het begrijpelijkerwijs niet om een periode in Bologna, Florence of Milaan te vertoeven, dan is het een aanrader om Duolingo te downloaden. Met deze handige app heb je de basics snel onder de knie. Koop daarnaast het Italiaans-Nederlands voetbalwoordenboek van David Endt en je begrijpt eind 2020 de stukken in de Gazzetta dello Sport, de tweets van Gianluca di Marzio en het Italiaanse commentaar bij Bologna-SPAL.

 

  1. Neem een abonnement op de Gazzetta dello Sport

 

Een volgende stap is het lezen van de Italiaanse sportkranten. De Corriere dello Sport en de TuttoSport spitsen zich ook vooral op het voetbal toe, maar er gaat ook anno 2020 niets boven de stukken van de Gazzetta dello Sport. Wil je weten dat Lazio-middenvelder Sergej Milinkovic-Savic vroeger eigenlijk basketballer wilde worden, Sassuolo-spits Francesco Caputo zichzelf vroeger op FIFA altijd in de basis naast Cristiano Ronaldo zette en dat Atalanta-doelman Pierluigi Gollini ooit een raptrack opnam, dan is het een absolute aanrader om iedere morgen de eerste tien pagina’s van de Gazzetta te lezen. Nu je Italiaans kan kom je daar makkelijk doorheen, natuurlijk. Let vooral op de verstopte verwijzingen naar de filosofie en cultuur. Het maakt de Italiaanse sportkranten de besten ter wereld.

 

  1. Kijk heel veel wedstrijden

 

Misschien een open deur, maar het allerbelangrijkste is om naar heel veel wedstrijden te kijken. Ziggo Sport verzorgt de uitzendingen rondom het Italiaanse voetbal goed en zendt ieder weekend de vier mooiste Serie A-wedstrijden uit. Maar je wil natuurlijk ook de duels tussen Lecce en Brescia niet missen. Neem daarom een abonnement op de Serie A Pass. Voor vijf euro per maand mis je geen enkele wedstrijd meer. Voortaan kun je alles vertellen over de driedubbele schaar van SPAL-verdediger Igor en de vreemde beslissingen van scheidsrechter Abisso. Lukt het je een keer niet om een wedstrijd live te zien, dan is er geen man over boord. De samenvattingen van ieder Serie A-duel zijn tegenwoordig vrij snel na het eindsignaal op het YouTube kanaal van de competitie te zien.

 

  1. Volg de juiste Twitteraccounts

 

We gaan verder, want ook in 2020 zal Twitter de snelste bron van informatie zijn. Zorg hierbij dat je de juiste Italiaanse journalisten volgt. Op deze manier ben je heel snel op de hoogte van de nieuwe blessure van Milan-verdediger Mattia Caldara, het ontslag van Fiorentina-trainer Vincenzo Montella en de overgang van Sofyan Amrabat naar Napoli. Belangrijk hierbij wel is om het kaf van het koren te scheiden. Vanuit Italië wordt er echt heel veel nepnieuws verspreid. Het volgen van fanaccounts en échte transferroddelaars is – zeker tijdens de zomer- en wintermercato - vrij gevaarlijk. Neem alles in je op, maar verspreid het vooral niet te snel. Verkondig je dat Messi naar Inter transfereert, maar gaat de transfer uiteindelijk niet door, dan staat je geloofwaardigheid al direct op het spel. Houd vooral de tweets van Gianluca Di Marzio bij. Hij is de koning van de Italiaanse transfermarkt.

 

  1. Lees de belangrijkste boeken

 

Er is in het verleden heel erg veel over het Italiaanse voetbal geschreven. Ik heb geen lijstje van boeken die je écht gelezen moet hebben, maar het is een absolute aanrader om ‘Calcio’ van John Foot aan te schaffen. In de dikke pil behandelt Foot de historie van het Italiaanse voetbal. Eigenlijk alles komt langs; van de dood van Gigi Meroni tot het verhaal over de knotsgekke eigenaar van Perugia. Op deze manier oriënteer je jezelf vrij breed op het gebied van Italiaans voetbal. Ben je meer geïnteresseerd in het verhaal van spelers en trainers, dan zijn ook de biografieën van Andrea Pirlo en Javier Zanetti een enorme aanrader. Verwacht daarin trouwens niet heel veel randzaken. Beide spelers waren geen type Andy van der Meijde.

 

  1. Luister de goede podcasts

 

Niet helemaal verrassend dat deze in het lijstje staat, natuurlijk. Via de juiste Serie A-podcasts blijf je goed op de hoogte van het Italiaanse voetbal. Hierbij ga ik niet onze eigen podcast aanraden. Het kan in ieder geval lonen om naar Golazzo: The Italian Football Show te luisteren. De drie hosts – die deze tips niet nodig zouden hebben – weten echt gigantisch veel over calcio en zitten boordevol mooie anekdotes. James Richardson, James Horncastle en Gabriele Marcotti zijn dan ook het te volgen voorbeeld. Iedere week behandelen de mannen een episode van het Italiaanse voetbal. Iedere week is het weer genieten.

 

  1. Je bent de VAR al twee jaar zat

 

Je spreekt Italiaans, je hebt een abonnement op de Gazzetta dello Sport en je hebt afgelopen weekend naar een Serie B-duel zitten kijken. Nu is het belangrijk om de act voor de volle honderd procent uit te voeren. Vraagt iemand je iets over de Italiaanse scheidsrechters, dan is het voortaan belangrijk om te stellen dat ze er allemaal niets van bakken. Daarnaast had de vorige overwinning van Juventus toch weer een klein luchtje en was het écht des Inters dat ze afgelopen weekend een 3-0 voorsprong verspeelden.

 

Bovendien heb je een hekel aan het Engelse voetbal. Je vindt het vooral bizar dat de Premier League-kijkers er nu pas achter komen dat de VAR op deze manier niet werkt. In Italië – waarover je benadrukt dat de videoscheidsrechter al in het seizoen 2016-17 werd ingevoerd – gaat het namelijk al drie seizoenen mis.

 

Ook belangrijk: je verkondigt dat Alberto Gilardino een superbomber was en dat er momenteel geen regista in de buurt van het niveau van Andrea Pirlo in 2012 komt. Je hebt het bovendien niet over de transfermarkt, maar over de mercato.

 

Daarnaast zeg je geen AC Milan meer, maar Milan. Inter Milaan is uit den boze, want het is Inter of Internazionale. Je verandert AS Roma in Roma en het is al helemaal uitgesloten dat je Hellas Verona over je lippen krijgt. Het is namelijk ‘gewoon’ Verona. Wanneer iemand Chiellini verkeerd uitspreekt of de klemtoon bij Candreva op de verkeerde plek legt, dan zeg je niets, maar neem je de desbetreffende persoon direct niet meer serieus.

 

Voer je de act goed uit, dan is het echt essentieel dat het Italiaanse voetbal voortaan op de eerste plek staat. Je begrijpt dan ook niet dat je vrienden er niet naar kijken. Er is namelijk niets mooiers.

 

Volg de bovenstaande zeven tips. Wie weet mag je jezelf dan binnenkort een Serie A-kenner noemen. Succes.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.