Inter, de Corriere dello Sport en de zoektocht naar Salvo24

Gepubliceerd op 17 december 2019 om 09:29

Het is oorlog tussen de Corriere dello Sport en Inter. Bij de Nerazzurri is men namelijk woedend dat de krant afgelopen week een ingezonden brief publiceerde waarin trainer Antonio Conte tot op het bot werd afgekraakt. In het stukje maakt de anonieme schrijver – ene Salvo24 – Conte uit voor een domme, volgevreten trainer. Het is een reactie op de nederlaag van Inter tegen het tweede team van Barcelona, waarmee de Nerazzurri werden uitgeschakeld in de Champions League. Het mailadres waar vandaan de ingezonden brief werd gestuurd, blijkt niet te bestaan. Voor Inter een reden om juridische stappen tegen de Corriere dello Sport te ondernemen.

 

Was de Corriere dello Sport een Serie A-ploeg, dan zou het medio december al zeker van degradatie zijn geweest. Het seizoen van de op een na grootste sportkrant van Italië verloopt namelijk allesbehalve vlekkeloos.

 

Allereerst was de krant – waarvan de flegmatieke Ivan Zazzaroni de hoofdredacteur is – in juli van dit jaar het allereerste medium dat over de ziekte van Sinisa Mihajlovic berichtte. De Bologna-trainer kwam in juli van dit jaar tot de ontdekking aan een agressieve vorm van leukemie te lijden en zou dit op een persconferentie officieel mededelen.

 

Zazzaroni, destijds nog een goede vriend van Mihajlovic, bleek echter niet op het persmoment de willen wachten. Op de zaterdagochtend kopte de Corierre dello Sport dan ook dat de trainer van Bologna ernstig ziek was. Dit tot woede van Mihajlovic: ‘Helaas heeft niet iedereen mijn privacy gerespecteerd. Om een paar honderd extra kranten te verkopen heeft hij (Zazzaroni, red.) een vriendschap van twintig jaar verpest.’

 

Black Friday

Het bleek uiteindelijk slechts het eerste hoofdstuk in het vrij smakeloze seizoen van de Corriere dello Sport. In de aanloop naar het duel tussen Inter en Roma van vorige week vrijdag ging de sportkrant uit Rome namelijk nog maar eens over de scheef. De krant koos ervoor om Inter-aanvaller Romelu Lukaku en Roma-verdediger Chris Smalling groot op de voorpagina te portretteren. De kop boven de foto’s?  ‘Black Friday’.

 

De racistische voorpagina deed terecht veel stof oplaaien. Hoofdrolspelers Lukaku en Smalling spraken zich tegen de misselijkmakende woordkeuze uit, de voorpagina ging de hele wereld rond, Italië stond voor schut en Roma en Milan kozen ervoor om de Corriere dello Sport voor de rest van december van persmomenten te verbannen. Vanuit de Corriere dello Sport kwamen er echter geen excuses. Sterker nog: hoofdredacteur Zazzaroni sprak in grote letters zijn verontwaardiging over het oproer uit en gaf in zijn column aan niets te willen weten van racisme: ‘Dit is het lynchen van een krant die sinds jaar en dag vrijheid en gelijkheid heeft verdedigd.’

 

Salvo24

Afgelopen week ging de Corriere dello Sport voor de derde keer dit seizoen de mist in. De lezers van het Romeinse dagblad krijgen wekelijks de kans om een eigen stukje in te sturen, waarna gewaardeerd journalist Italo Cucci er normaal gesproken op reageert.

 

De ingezonden brief van afgelopen week kwam van de pen van ene Salvo24. De schrijver - die in het stuk verklaart supporter van Bologna te zijn – kraakt daarin Inter-trainer Antonio Conte tot op het bot af; de domme, volgevreten oefenmeester zou met zijn ploegen nog nooit mooi voetbal hebben laten zien, de nederlaag tegen het B-team van Barcelona zou volkomen belachelijk geweest zijn en na 150 miljoen uit te hebben gegeven mocht men toch zeker wel wat meer van dit Inter verwachten dan dat het tot dusver liet zien? Cucci was het met de stevige verwoorde lezersbrief eens en liet weten het dom te vinden dat de Nerazzurri ervoor hadden gekozen om Mauro Icardi van de hand te doen.No Icardi, No party”.

 

De lezersbrief in de Corriere dello Sport deed in Italië direct veel stof oplaaien. Hoe kon de krant ervoor kiezen om dit ingezonden, respectloze stukje te publiceren? En hoe kon Italo Cucci – een journalist met gigantische verdiensten – de Inter-trainer zó stevig afkraken? De commotie werd enkel groter nadat uit wat zoekwerk bleek dat het mailadres waarvandaan de mysterieuze Salvo24 het stukje zou hebben ingestuurd niet eens bleek te bestaan. Zou men bij de Corriere dello Sport het kritische stuk zelf hebben geschreven?

 

Reactie Inter

Kleinzerig of niet, de al dan niet ingezonden brief bleek voor Inter reden genoeg om een ingeplande persconferentie van zaterdag te schrappen. In een persbericht gaf het bestuur van de Nerazzurri aan meer respect van de Italiaanse pers te verwachten. Als reactie op de in de Corriere dello Sport gepubliceerde brief zou Inter-trainer Conte voorafgaand aan het duel met Fiorentina niet meer met de pers praten. Dit tot woede van de Italiaanse bond van sportjournalisten, waarvandaan direct een excuses vanuit het Inter-kamp werd geëist. Eén kritisch stukje zou immers niet genoeg moeten zijn om het gehele Italiaanse journaille te boycotten.

 

Na afloop van het duel met Fiorentina verscheen Inter-trainer Conte wél voor de camera. In meerdere interviews liet de manager weten het eens te zijn met het standpunt van de club; journalisten zouden meer respect moeten tonen, het stukje in de Corriere dello Sport was de druppel die de emmer deed overlopen en de Italiaanse bond van journalisten zou zich moeten schamen voor het eisen van de excuses.

 

Conte gaf bovendien te kennen dat de gevoeligheid van de kwestie ook te maken had met de bedreigingen van eerder dit jaar. Begin november werd er op het hoofdkantoor van Inter een kogelbrief bezorgd. De brief was geadresseerd aan Antonio Conte. Voor Inter een reden om agressieve kritiek voortaan niet meer te accepteren, aldus Conte. Aangezien de in de Corriere dello Sport gepubliceerde brief van een niet-bestaand e-mailadres zouden zijn verstuurd, kondigde de trainer zelfs juridische stappen aan: ‘Eens kijken wat er dan gebeurt.’

 

Lezersbrief

De uitlatingen van Conte misten hun effect niet, want voor de maandagochtendeditie van de Corriere dello Sport bleek Salvo24 andermaal een brief te hebben ingestuurd. In het stuk wordt het hele straatje van de Romeinse krant schoongeveegd.

 

In zijn geheel: "Beste meneer Cucci, ik geloof dat ik met mijn ingezonden brief nogal wat problemen voor de Corriere dello Sport en u heb veroorzaakt. Het spijt me enorm. Ik had niet verwacht dat mijn mening - wat ook nog eens die van die van een supporter van Bologna is - zo’n agressieve, arrogante en misplaatste reactie zou uitlokken. En dat ook nog eens aan het adres van de krant waarvan een kop de afgelopen tijd werd misvat als racisme. We moeten niet vergeten dat we het hier over voetbal hebben! Ik bied hierbij dan ook mijn excuses aan aan de Corriere dello Sport, hoofdredacteur Zazzaroni en iedereen die zich door de vorige brief beledigd voelt." 

 

Wat ons rest is de grote vraag wie Salvo24 is. Bestaat hij echt? Is het misschien Ivan Zazzaroni? Of anders Luciano Moggi? Misschien Juventus-trainer Maurizio Sarri? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Het maakt de soap enkel mooier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.