Milan en de tragiek van fancommentator Mauro Suma

Gepubliceerd op 4 december 2019 om 09:25

In Italië hebben voetbalkijkers ieder duel de optie om de objectieve commentatoren in te ruilen voor de live verslaggeving van een fan. Bij duels van kunnen Milan-supporters sinds het seizoen 2007-08 ervoor kiezen om naar het commentaar van Mauro Suma te luisteren.

 

Fan

Suma is journalist en, bovenal, fan van Milan. Hij werkte in het verleden voor het officiële clubkanaal van de Rossoneri en heeft op 54-jarige leeftijd een meer dan verdienstelijke loopbaan achter de rug. Het is een carrière waarin hij in meerdere voetbalprogramma’s op de Italiaanse televisie te zien is geweest.

 

Normaliter wordt er van een journalist verwacht dat hij of zij zijn clubvoorkeur verbergt. In het geval van Suma gaat dit niet op. Sterker nog, kijkers kiezen voor zijn commentaar om extra met het duel mee te leven. Suma mag schreeuwen. Suma mag juichen. Suma mag de supportersliederen meezingen. Suma mag de tegenstander uitschelden. Dat klinkt als een droombaan.

 

Sinds begin dit deccennium is de baan van Suma echter langzaamaan veranderd in een kleine hel. Vanaf toen gaat het – zoals je waarschijnlijk weet – namelijk héél erg slecht met Milan. De Rossoneri wonnen geen enkele hoofdprijs meer, zijn naar de Italiaanse middenmoot afgezakt en kwalificeerden zich al jaren niet meer voor de Champions League. Door de jaren heen hebben de supporters van Milan het ontzettend vaak zwaar gehad. Suma was er bij ieder duel bij om hen van fancommentaar te voorzien.

 

Cesena

Het begon allemaal in 2012. Juventus en Milan streden dat seizoen om de titel. Met nog een paar speelrondes te gaan gingen de Bianconeri op bezoek bij Cesena. Juve had het lastig, maar kwam uiteindelijk met 1-0 voor.

 

Tientallen kilometers verderop gaf Mauro Suma commentaar bij het duel tussen Milan en Genoa, waar zijn Rossoneri op weg waren naar een overwinning. Bij een 1-0 stand voor Milan ging er een schok door San Siro. Cesena zou namelijk in blessuretijd gelijk hebben gemaakt tegen Juventus. Het bericht bereikte Suma. Deze ging direct uit zijn dak en schreeuwde: ‘Ha pareggiato il Cesena! Ha pareggiato il Cesena!’.

 

Het blijft een raadsel hoe en door wie het fake nieuws zo snel verspreid werd, maar Cesena bleek uiteindelijk niet gescoord te hebben. De overwinning van Juventus was niet eens meer in gevaar gekomen. Eindstand: 1-0. Een paar weken later won Juve de Scudetto. Bij het kampioensduel werd er lacherig over de misser Suma gezongen. Het bleek een voorbode voor de jaren erna, waarin Suma vooral onder de supporters van Juventus en Inter populair werd.

 

Ellende

Door de jaren heen heeft geen Milanista namelijk meer ellende voor zijn neus zien gebeuren dan Mauro Suma. Het leverde historisch commentaar op. Zo was de Suma erbij toen Milan in blessuretijd een gelijkmaker van Benevento-keeper Enrico Brignoli moest slikken, deed hij live verslag toen Inter-spits Mauro Icardi de derby van Milaan vorig seizoen diep in blessuretijd besliste (1-0) – waarbij hij aankondigde op dat moment te willen sterven: ‘Voglio morire adesso’ – en was hij de verslaggever van dienst toen Gianluigi Donnarumma tegen Pescara een terugspeelbal van Mario Pasalic over zijn voet heen liet stuiteren. Het eigen doelpunt deed Suma besluiten om zijn commentaarpositie boos te verlaten.

 

Het is slechts een kleine greep uit de woedeuitbarstingen van Suma. Keer op keer werd hij teleurgesteld. Keer op keer keerde hij terug om de Milanisti van commentaar te voorzien. Het is bijna tragisch. De ondergang van Milan heeft Suma een enorm bekend figuur gemaakt. Na de zoveelste nederlaag van de Rossoneri doen er altijd weer fragmenten van zijn woedende commentaar de ronde op de sociale media. Helaas lijken de prestaties van Milan voorlopig niet te verbeteren. Het zal de populariteit van Suma enkel ten goede komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.