Staantribune - De Derby della Madonnina

Gepubliceerd op 6 augustus 2019 om 09:00

Verscheen op: Staantribune.nl

Datum: 4 april 2018

 

Vanavond staat met Milan-Inter een prachtig duel op het programma. Waar de grootste stadsderby van Italië vroeger wereldwijd toonaangevend was, is dat anno 2018 niet meer het geval. Beide ploegen hebben zich al jaren niet meer voor de Champions League geplaatst, de beste spelers ter wereld spelen tegenwoordig in Spanje en in 2011 werd de Italiaanse landstitel voor het laatst naar Milaan gehaald. Toch heeft dit weinig invloed op de sfeer rondom de wedstrijd tussen beide ploegen. De wedstrijd tussen Milan en Inter is nog altijd de meest bezochte van Italië. Bovendien staat de stadseer op het spel. Een eer die de Milanisti en de Interisti niet graag met elkaar delen.

 

 

Francesco Repice (radicommentator Rai 1)

15/10/2017

 

‘Als Milaan zou kunnen praten, dan zou het vertellen over de magische avonden van San Siro

 

Als het Stadio Meazza zou kunnen praten, dan zou het vertellen over de stadsstrijd die het Italiaanse voetbal altijd zo heeft gekenmerkt.

 

Als het veld zou kunnen praten, dan zou het vertellen over de bijzondere noppen die het vanavond hebben vertrapt.

 

Dat alles in prachtige 90 minuten.

 

Welkom lieve luisteraars,

 

Dit is de derby van Milaan’

 

 

Hoewel de derby niet meer de allure heeft van vroeger, is de druk aanstaande zondag minstens zo hoog als in de perioden dat Milaan nog wel dé voetbalhoofdstad van Europa was. De supportersscharen van beide ploegen behoren nog steeds tot de grootsten van de wereld. Vooral vanuit China zal de interesse in het duel enorm groot zijn, sinds zowel Milan als Inter tegenwoordig eigendom van investeerders uit dat land is. Een onderzoek aan het eind van 2017 wees uit dat Inter nog altijd 300 miljoen Chinese fans heeft. En dat terwijl het al zeven jaar geen prijs meer won.

 

Kijkt men over de hele wereld naar het duel, ligt de focus natuurlijk in het stadscentrum van Milaan. Op de dag van een derby lopen Milanisti en Interisti vaak door elkaar heen in de stad. Een kleine ‘Forza Inter’ of ‘Forza Milan’ ontsnapt dan al snel aan de lippen, waarna een vriendelijke glimlacht volgt.

 

Tussen beide supportersscharen is het de afgelopen jaren rustig. Om en rond de wedstrijd zijn er normaal gesproken weinig rellen. In plaats van te vechten nemen de Curva Nord (fanatieke supportersgroep Inter) en de Curva Sud (fanatieke supportersgroep Milan) het tegen elkaar op in een strijd om wie de mooiste sfeeractie verzorgt. Voorafgaand aan elke derby zijn beide fangroepen maanden bezig met het ontwerpen van één (of meerdere) spandoeken. Meestal presenteren beiden hun kunstwerk(en) op het moment dat de spelers het veld betreden. De curva met de mooiste sfeeractie wint de climaderby.

 

De winnaar óp het veld verovert traditiegetrouw La Madonnina, het beeldje van de heilige maagd Maria bovenop de Dom van Milaan. Wint Inter, dan spreken de fans van een blauwzwarte Madonnina. Wint Milan, dan wordt is het Mariabeeldje spreekwoordelijk roodzwart tot de volgende derby.

 

Toch hangt er om en rond een derby een vriendelijke sfeer. Vanuit het blauw-zwarte kamp heeft men historisch gezien een grotere hekel aan Juventus. Aan Juve wordt gerefereerd als de vijand. Aan Milan als een cugino, een neef. Familie is belangrijk in Italië, dus tot een agressieve confrontatie komt het zelden. Desondanks ging het in het verleden – vooral óp het veld -  vaak genoeg mis bij de Milanese derby.

 

Zo werd het Champions League-treffen van april 2005 na 73 minuten gestaakt. Nadat een goal van Esteban Cambiasso door scheidsrechter Merk werd afgekeurd, gooide diverse Inter-supporters vuurwerk op het veld. Een van de fakkels raakte Milan-doelman Dida, wat de scheidsrechter, na eerst het spel tot twee keer toe te onderbreken, er toe deed besluiten de wedstrijd definitief te staken. Hoewel Milan met een 3-0 aggregaat al met een been in de halve finale stond, besloot de FIFA Inter stevig te beboeten en de overwinning aan de Rossoneri toe te kennen.

 

Ook in 2010 ging het mis. Vlak na de met 2-0 gewonnen derby besloot Inter-verdediger Marco Materazzi de overwinning met een masker van Milan-eigenaar Silvio Berlusconi op zijn hoofd te vieren. Hoewel Materazzi voor veel opschudding in de Italiaanse voetbalwereld zorgde, ging hij vrijuit. Een jaar later liet de mandekker in een interview weten al twee dagen na de derby met Berlusconi zelf over zijn actie te hebben gelachen.

 

Na de Chinese overname van zowel Milan als Inter hangt er de afgelopen jaren een zweem van commercie om de derby. Dieptepunt was het treffen van vorig seizoen. Om zoveel mogelijk Aziatische kijkers te trekken werd de duel niet op de traditionele tijd van 20:45 afgewerkt, maar al om 12:30 ’s middags. Dit tot onvrede van de beide supportersgroepen. Aankomende zondag staat de wedstrijd dan ook ‘gewoon’ weer ‘s avonds geprogrammeerd. Het zal de sfeer ten goede komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.