FCUpdate - 10 april 2019

Gepubliceerd op 6 augustus 2019 om 11:50

Ik blikte met FCUpdate vooruit op de Champions League-duels tussen Juventus en Ajax.

 

Juventus: team zonder pijnpunten moet finaletrauma wegspoelen

10 april 2019 – Vijf finales, vijf nederlagen. Sinds de winst in de Champions League-eindstrijd van 1996 tegen Ajax, lukte het Juventus maar niet om de cup met de grote oren te winnen. Langzamerhand is er een CL-trauma aan het ontstaan bij de grootmacht, die dit seizoen met Cristiano Ronaldo eindelijk weer eens de hoogste trede van het ereschavot wil betreden. Om dat te bereiken moet er in de kwartfinales worden gewonnen van Ajax. Samen met Serie A-kenner Willem Haak blikt FCUpdate.nl vooruit op het tweeluik.

 

Het ging de afgelopen weken voornamelijk over de inzetbaarheid van Cristiano Ronaldo. Toen duidelijk werd hij dat de sterspeler fit genoeg is, meldde Giorgio Chiellini zich in de ziekenboeg. De verdediger ontbreekt vanavond. Een domper voor Juventus, ziet Haak. "Dat is een grote aderlating. Het centrum van de verdediging is de enige plaats waar Juventus geen topvervanger klaar heeft staan. Achter Chiellini staat Rugani en dat is nog geen topverdediger. Die komt niet in de buurt van het niveau van Chiellini en Bonucci. Daarom wil Juventus in de zomer ook een centrale verdediger halen", weet de journalist. Matthijs de Ligt was daarvoor in beeld, maar lijkt naar FC Barcelona te vertrekken.

 

Kameleon
De absentie van Chiellini is goed nieuws voor Ajax, weet Haak. "Toch zie ik het somber in voor Ajax. Juventus is zo goed. Ze kunnen spelers sparen zoals afgelopen weekend tegen AC Milan (2-1) en vanavond op volle sterkte aantreden. Miralem Pjanic heeft tegen Milan niet gespeeld en kan er vandaag weer staan, zo makkelijk gaat dat bij Juventus." De ongenaakbare koploper van Italië (twintig punten voorsprong op Napoli, red.) kan vergeleken worden met een kameleon. "Juventus hoeft niet in een bepaalde stijl of met een bepaald systeem te spelen. Zij hebben er geen enkele moeite mee om zich aan te passen aan de tegenstander. Ik denk dat Ajax het spel mag maken en dat Juventus gaat counteren."

 

Erik ten Hag heeft zich de afgelopen tijd gebogen over hoe Juventus te bestrijden. Volgens Haak zal de trainer geconcludeerd hebben dat de topploeg nauwelijks pijn te doen is. "Juventus kan in principe alles", weet hij. "Het is zo onvoorspelbaar hoe ze gaan spelen. Ik kan wel zeggen wat ik denk, maar ze hebben zoveel goede spelers die meerdere rollen kunnen invullen, zodat ze elke formatie kunnen spelen. Massimiliano Allegri is een trainer die Juventus in meerdere formaties laat spelen. Zaterdag tegen Milan speelden ze in drie verschillende formaties. In game-management is Allegri heel sterk. Stel dat het niet goed staat tegen Ajax, dan kan hij dat direct aanpassen."

 

Counter
Volgens Haak is het gevaar voor Ajax dat het te aanvallend staat en in de omschakeling wordt geslacht. Toch beseft de journalist dat de Amsterdammers de aanval moeten zoeken. "De kracht van Juventus is ook het gevaar van Juve. Als Ajax gaat aanvallen, zijn ze dat niet gewend. In de Serie A gaat niemand vol op de aanval tegen Juventus omdat ze te bang zijn om in het mes te lopen. Dat zou dus een kracht van Ajax kunnen zijn. Aan de andere kant heeft Juventus topverdedigers en een toporganisatie. Het is dus afwachten hoe de balans is in het duel."

 

In de omschakeling kan Juventus dodelijk zijn met Ronaldo. Hij scoorde als Real Madrid-speler al zeven keer tegen Ajax in de Champions League. Volgens Haak zijn er naast Ronaldo in de andere linies ook twee cruciale spelers. "Pjanic is de regisseur en is onvervangbaar. Chiellini is zo belangrijk voor Juventus en is nog één van de beste verdedigers ter wereld. Dat drietal is belangrijk, maar het draait niet alleen om hen. Het is niet zo dat als Ronaldo niet speelt, Ajax eroverheen walst."

 

'Eerst Ajax, dan de grote jongens'
Haak volgt het Italiaanse voetbal op de voet en weet hoe er in Italië tegen Ajax wordt aangekeken. "Ajax is niet meer het Ajax van vroeger en dat weten ze in Italië ook wel", vertelt hij. "Na de loting stond er in een grote krant Eerst Ajax, dan de grote jongens! Ze waren blij met deze loting. Ze zien ook wel dat Ajax van Real heeft gewonnen en in de Eredivisie bovenaan staat. Na de loting wordt Ajax wel nauwlettend in de gaten gehouden. Er is wel respect voor Ajax en ze denken ook wel dat Ajax het goed kan doen tegen Juventus, maar ze denken niet dat Ajax Juve gaat uitschakelen. En terecht, denk ik."

 

Haak verwacht dat Juventus Ajax gaat elimineren, maar vindt dat het Turijnse instituut ondanks de komst van Ronaldo enigszins aan een minder seizoen bezig is. "Juventus is minder dan de afgelopen jaren", stelt hij. "Dat is nog niet te zien, aangezien in de Serie A met een recordsnelheid kampioen worden. Maar in de Champions League hebben ze verloren bij Atlético en zijn ze toch iets minder sterk dan voorheen. Daarom is Manchester City voor mij de absolute topfavoriet voor de eindzege, want die hebben alles. Ik denk dat City net wat beter is dan Juventus."

 

Het verschil kan echter luisteren naar de naam Cristiano Ronaldo. 'Mister Champions League' moet de man zijn die Juventus het laatste stapje naar de cup laat zetten. "Bij Juventus is de wil om de Champions League te winnen gigantisch. In 1996 won het van Ajax, maar daarna gingen vijf finales verloren. Dat doet echt heel veel pijn. Daarom is Ronaldo gehaald. De Serie A gaat vervelen als je voor de achtste keer op rij kampioen wordt. Het enige doel is de Champions League."

 

Linkje: https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/348665/juventus-team-zonder-pijnpunten-moet-finaletrauma-wegspoelen/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.